Az algyői református gyülekezet megemlítése

Németi (Némethy), János (1733) Az algyői református gyülekezet megemlítése.

[img] Kézirat PDF
00559.pdf
Restricted to Repository staff only

Download (38MB)
[img]
Preview
Átirat PDF
00559-atiras-kesz.pdf

Download (152kB) | Preview

Abstract

1733-ban III. Károly a katolikus alsópapság és plébániahálózat helyzetének javítására hozta létre az úgynevezett lelkészpénztárat (cassa parochorum). A pénztár első feladata az volt, hogy mérje fel az ország plébániáinak anyagi helyzetét. Az országos felmérés során az összeírók a protestáns felekezetekre is kitértek. 1733. november 17-én Csongrád vármegyében is összeírták a plébániákat. Németi János káplán és kiskunsági főesperes összeírásában két esetben említ meg reformátusokat: Algyőn és Szentesen. Az algyői reformátusokat a tápéi, a szentesieket a csongrádi plébániához tartozóként írta le. Annak ellenére, hogy Hódmezővásárhelyen is járt, beszámolójában nem említi meg, hogy Vásárhelyen reformátusok éltek. Németi jelentése alapvetően a katolikus egyház szempontjából mutatja be a kálvinistákat, ezért részletesen kitér a katolikus eredetű templomok állapotára, és a katolikus plébániát illető jövedelmekre. Erre a forrásra a Magyar Tudományos Akadémia Művészettörténeti Kutatócsoportja hívta fel a figyelmet, de csak a művészettörténeti jelentőségű részeket publikálták, a református egyház története szempontjából fontos adatokat csak részben. Az alábbiakban a Csongrád vármegyében 1733-ban végzett összeírás algyői és szentesi reformátusokra vonatkozó részeit közöljük, valamint Németi János kísérőlevelét. A Hódmezővásárhellyel foglalkozó részt nem közöljük, mivel az a reformátusokról semmit sem tartalmaz. Szintén nem közöljük Csongrád vármegyének Hódmezővásárhelyen 1733. november 18-án keltezett kísérőlevelét sem. Az összeírás reformátusokra vonatkozó részeinek tartalmi kivonata: Csongrád plébániájának volt filiája Szentes, amely Németi szerint túl messze, mintegy másfél órányi járásra feküdt Csongrádtól. Az egykori katolikus templom Szentesen a reformátusok kezében volt, amelynek a falai és boltozata javításra szorult. Tápé filiája volt Algyő. Algyő Németi szerint Tápétól egy óra járásra feküdt. A faluban csak reformátusok éltek, de korábban katolikusok lakták a települést. Az összeírás szövegéből nem dönthető el egyértelműen, hogy az algyői vagy a tápéi templom állapotáról írja-e azt a szöveg, hogy az igen régi és elhagyatott, a falak és a torony renoválásra szorul, mivel a szél már 8 éve kidöntötte. Az összeírás további része viszont egyértelműen a tápéi plébánia bevételeivel és ingóságaival foglalkozik. Ezek szerint a plébánosnak volt egy díszes, fekete egyházi öltözete és egy fehér színű, de rongyos. Tápén volt egy aranyozott kehely, és az ostyatartó ezüstből készült. A plébánia saját bevétellel nem rendelkezett, az alamizsnapénzt Szent Mihály napján szedték, amely körülbelül 2 forintot értékű volt. Szeged szabad királyi város patronátusi jogát nem alkalmazták.

Item Type: Article
Creators:
CreatorsSzerző születése/halálaSzerző foglalkozása
Németi (Némethy), János1690-1757káplán - főesperes[!sic]
Date: 1733. November 17.
Terjedelem: fol. 207
Congregation: Algyő
Source document: jegyzőkönyvi kivonat
Fond: Helytartótanácsi levéltár. Magyar Királyi Helytartótanács. Acta cassae parochorum. Egyházmegyék szerint besorolt iratok. Vác. Conscriptio status parochiarum in inclyto comitatu Csongradiensi existentium
Call number: C 38 Dioesesis Vaciensis Nr. I.
Event Location: Hódmezővásárhely
Location: Magyar Nemzeti Levéltár - Országos Levéltár
References: Baraczka Istvánné (sajtó alá rend.:) Acta Cassae Parochorum. Egyházmegyék szerint besorolt iratok. 7. füzet. Erdélyi, váci és veszprémi egyházmegye 1733 – 1779, Művészettörténeti adatok., Budapest, 1980 (A Magyar Tudományos Akadémia Művészettörténeti Kutató Csoportjának forráskiadványai, XVII.), 47.
Uncontrolled Keywords: összeírás
Genre: egyházlátogatás
Additional Information: A forrásról készült digitális felvételeket nem szolgáltatjuk.
Depositing User: eprints admin
Date Deposited: 2020. Oct. 16. 15:59
Last Modified: 2020. Dec. 27. 21:54
URI: http://bekref.bibl.u-szeged.hu/id/eprint/589

Actions (login required)

View Item View Item