Hódmezővásárhelyi és szentesi lelkészek nyilatkozata keresztelés ügyében Csongrád vármegye számára

Szőnyi, Benjámin and Füredi, Mihály (1761) Hódmezővásárhelyi és szentesi lelkészek nyilatkozata keresztelés ügyében Csongrád vármegye számára.

[img]
Preview
Kézirat PDF
00152.pdf

Download (4MB) | Preview
[img]
Preview
Átirat PDF
00151-atiras-kesz.pdf

Download (96kB) | Preview

Abstract

A Tiszántúli Református Egyházkerület püspöki hivatalának igazgatási iratai között maradt fenn a békési egyházmegye lelkészei által 1761-ben készített tiltakozás a katolikus keresztelés-értelmezéssel kapcsolatban. Az irat két példányban készült, a két szöveg csak másolási hibákban tér el egymástól. A dokumentum összeállítói Szőnyi Benjámin, Füredi Mihály és Gaál István lelkipásztorok voltak. A lelkészek leírják, hogy a váci püspök büntetést rótt ki rájuk, mert a reformátusok kitartóan ragaszkodtak a gyermekkeresztség kálvinista értelmezéséhez. Ennek értelmében elutasítják a bábakeresztséget. Érvelésüket a helvét hitvallás alapján igazolják. Kifejtik, hogy a Szentírás igéitől nem lehet eltérni, mint ahogy tették a római katolikusok a tridenti zsinaton. A szentesi és a hódmezővásárhelyi lelkészek levelükkel azt szerették volna elérni, hogy a bábakeresztséget vonják meg a bábáktól. Véleményük szerint a tridenti zsinaton nem helyesen döntöttek, amikor szükség esetére a keresztelési felhatalmazást adtak a bábáknak. Ráadásul a bábák az egyházi ünnepeken is gyakorolják a szükségkeresztséget. Szőnyi, Füredi és Gaál azzal igazolták állításukat, hogy a kárthágói kánonok szerint asszony nem keresztelhet. Idézik Epiphanius eretnekek ellen írt munkáját, amelyben az eretnekek között a nőket is említi. Idézik még a 11. században élt Tertullianust is, aki művének 41. fejezetében kelt ki a nők, és azok vallásgyakorlása ellen, külön kárhoztatva azt, hogy még keresztelhetnek is. Továbbá érveik között szerepeltetik még az apostoli rendelkezéseket, a római apostolok tanítását, miszerint nem szabad, hogy a nők is kereszteljenek, mert azok istentelenek, és mert az a krisztusi tanítástól is idegen. Így az ortodox egyházatyákkal együtt kiállnak a mellett, hogy a keresztelés hivatalában a nők szerepét kivétel nélkül korlátozni kell. Leírják azt is, hogy hogy amennyiben a szülők kérik a bábakeresztséget, az nem a gyermek bűne, viszont a kisbaba valójában nem részesül a keresztség szentségében. Kérik Csongrád vármegyét, hogy a szülőket ezért ne büntesse meg.

Item Type: Article
Creators:
CreatorsSzerző születése/halálaSzerző foglalkozása
Szőnyi, Benjámin1717-1794lelkipásztor, Hódmezővásárhely
Füredi, Mihály1696?-1768lelkipásztor, Hódmezővásárhely
Contributors:
NameSzemélyek születési/halálozási adataiSzemélyek foglalkozása
Gaál, István?-1768lelkipásztor, Szentes
Date: 1761
Congregation: Békési egyházmegye
Source document: levél
Fond: Püspöki Hivatal iratai. Igazgatási iratok 1. doboz 1708-1763
Call number: I.1.c.1.
Event Location: sine loco
Location: Tiszántúli Református Egyházkerület Levéltára
References: Szatmári Judit: Református egyházkerületi protokollumok a Dunamelléken - az 1700-as évek kevéssé ismert forrásai, Népi vallásosság a Kárpát-medencében, 6(2004/1), 93.
Uncontrolled Keywords: szentségek kiszolgálása
Genre: felekezetek közötti ügy
Additional Information: Szőnyi Benjámin, Gaál istván és Füredi Mihály lelkipásztorok két tartalmilag megegyező iratot készítettek a vármegye számára. Szatmári Judit kutatása szerint a lelkészek érvlése annyira jól sikerült teológiai szempontból, hogy azt a dunamelléki egyházkerület protokollumába is bemásolták.
Depositing User: eprints admin
Date Deposited: 2018. Jul. 27. 09:45
Last Modified: 2020. Feb. 28. 11:23
URI: http://bekref.bibl.u-szeged.hu/id/eprint/166

Actions (login required)

View Item View Item