Mária Terézia kötelezi a reformátusokat arra, hogy Forgács Pál váradi püspök egyházlátogatási körútjának engedelmeskedjenek

Mária, Terézia (1751) Mária Terézia kötelezi a reformátusokat arra, hogy Forgács Pál váradi püspök egyházlátogatási körútjának engedelmeskedjenek.

[img]
Preview
Kézirat PDF
00244.pdf

Download (23MB) | Preview
[img]
Preview
Átirat PDF
00244-atirat-kesz.pdf

Download (92kB) | Preview

Abstract

Mária Terézia értesíti a bihari reformátusokat, hogy a váradi püspök, Forgách Pál, aki egyben Bihar megye főispánja, és a legbelső tanács tagja, végig fogja látogatni az egyházakat, s egyben kötelezi a reformátusokat arra, hogy a püspök egyházlátogatási körútjának engedelmeskedjenek. Egyúttal arról is ír, hogy a püspök nem egyedül, hanem a boldogságos szűzről nevezetett bihari apátság apátjával, Újvári Ferenc jelenlétében fogja munkáját végezni, amely apát 1735-től kalocsai lelkész volt, 1737-ben tisztjéről lemondva ment át a váradi egyházmegyébe kanonoknak, 1752-től pedig főesperes lett. Különösképp az ágostai és helvét hitvallásúak lelkészeit kell nekik megkérdezni, hogy milyen szertartás szerint keresztelik meg az övéiket, és hogy a keresztelést érvényes módon végzik-e. A levélben kikötik, hogy az apátot szolgálatában semmiképpen sem zavarhatják, és nem tartóztathatják fel, s az egyházi javakat, kegytárgyakat is Forgáchéknak prezentálniuk kell. Figyelmeztetik őket arra is, hogy úgy viselkedjenek Forgách Pállal és Újvári Ferenccel, ahogy azt egy keresztény embernek illik, és mindenben legyenek a segítségükre a legelőzékenyebb vendéglátással, egyúttal pedig vessék alá magukat a királyi rendeleteknek. Ennek a hátterében az állt, hogy a protestánssal ellentétben a katolikus vélekedés szerint egy bába is végezhet keresztelést, abban az esetben, ha a gyermek születéskor életét veszti. Ezt volt a szükségkeresztség, melynek elmulasztása esetén a bábát meg is büntethették. 1731-ben rendelték el, hogy a nem katolikusoknál is végezzék el ilyen esetekben a keresztelést. 1742-ben kifejezetten a helvét hitvallásúak miatt hoztak szigorúbb rendeletet az ügyben – ettől fogva büntethették a bábákat, és megszabták azt is, hogyan, milyen módon kell elvégezni a keresztelést.

Item Type: Article
Creators:
CreatorsSzerző születése/halálaSzerző foglalkozása
Mária, Terézia1717-1780Magyarország : királynő
Contributors:
NameSzemélyek születési/halálozási adataiSzemélyek foglalkozása
Forgách, Pál1696-1769nagyváradi püspök
Date: 1751. March 23.
Dátum megjegyzés: 1752.. május 29.
Terjedelem: p. 26-28.
Congregation: Békési egyházmegye
Source document: jegyzőkönyvi kivonat
Fond: Békés-Bánáti egyházmegye iratai. Felsőbbhatósági körlevelek 1606-1948. Felsőbbhatósági rendeletek 1606-1768
Call number: I.29.f.1.
Event Location: Bécs
Location: Tiszántúli Református Egyházkerület Levéltára
Uncontrolled Keywords: egyházlátogatás
Genre: egyházlátogatás
Depositing User: Ádám Hegyi
Date Deposited: 2019. Mar. 22. 13:19
Last Modified: 2019. Mar. 30. 19:37
URI: http://bekref.bibl.u-szeged.hu/id/eprint/270

Actions (login required)

View Item View Item