Batthyány Lajos és Végh Péter beszámolója VI. Károly számára a váradi püspökségben élő protestánsok és ortodoxok vallásgyakorlási szokásairól és jogairól.

Batthyány, Lajos (1735) Batthyány Lajos és Végh Péter beszámolója VI. Károly számára a váradi püspökségben élő protestánsok és ortodoxok vallásgyakorlási szokásairól és jogairól.

[img]
Preview
Kézirat PDF
00370.pdf

Download (14MB) | Preview
[img]
Preview
Átirat PDF
00370-atiras-kesz.pdf

Download (12kB) | Preview

Abstract

Batthyány Lajos kancellár és Végh Péter udvari titkár 1735-ben III. Károly számára küldött beszámolójukban a Bihar és a Békés vármegyei protestánsok és ortodoxok jogairól tájékoztattak. Összefoglalójuk szerint a két vármegyében élő protestánsok az adóbeszedés jogával nem rendelkeztek, de azokon a területeken tarthattak kisebb iskolákat, ahol a vallást szabadon gyakorolhatták. Az ilyen területeken a protestánsoknak joga volt szabadon, vármegyei vagy egyéb engedély nélkül iskolamestereket kinevezni. Az ortodoxok nem rendelkeztek ilyen privilégiumokkal, mert csak királyi engedéllyel bővíthették – esetleg építhettek újat – templomaikat. Bihar és Békés vármegyében 1720-tól a helytartótanács hatalmában állt változtatásokat tenni az evangélikus és református lakosokkal kapcsolatban. A jelentés készítői felhívták a figyelmet arra, hogy a Carolina Resolutio hatályba lépésével a földesurak nem az eddigi szokásjog alapján, hanem csak a király és a vármegye engedélyével hozhatnak döntést vallási ügyekben. Kötelezik arra a vármegyéket, hogy helyezzék hatályon kívül azokat a földesúri rendeleteket, amelyek veszélyeztetik a katolikus vallást, és az ilyen esetekről a helytartótanácsot értesítsék. Továbbá leírják még, hogy Okolicsányi János váradi püspök 1735. május 2-án a helytartótanácshoz beadott egy kérvényt, amelyben azt írta, hogy a váradi egyházmegyében több mint 460 parókiát talált, amelyek nagy része katolikus, de vannak köztük akatolikusok (protestánsok, ortodoxok) is. Batthyány és Végh szerint Okolicsányi az akatolikusok felett is gyakorolja a hatalmat.

Item Type: Article
Creators:
CreatorsSzerző születése/halálaSzerző foglalkozása
Batthyány, Lajos?-?kancellár
Contributors:
NameSzemélyek születési/halálozási adataiSzemélyek foglalkozása
Végh, Péter?-?udvari titkár
Date: 1735. October 15.
Terjedelem: fol. 1-2.
Congregation: Békési egyházmegye
Source document: levél
Fond: Helytartótanácsi Levéltár. Relationes et protocolla consiliariorum
Call number: C 19. 5. csomó 1736.01.13.
Event Location: Bécs
Location: Magyar Nemzeti Levéltár - Országos Levéltár
Uncontrolled Keywords: vallásgyakorlás
Genre: egyházlátogatás
Depositing User: eprints admin
Date Deposited: 2019. Oct. 14. 14:00
Last Modified: 2019. Oct. 14. 20:06
URI: http://bekref.bibl.u-szeged.hu/id/eprint/399

Actions (login required)

View Item View Item